Scroll Top

Wuhan – arhitektura

Wuhan- mesto koje arhitekte treba da posete

Wuhan, glavni grad kineske provincije Hubei, koji je nam do sada bio poznat samo po pijaci i virusu, je kombinacija drevne i savremene arhitekture. Grad ima jedinstvene građevine od mitske dinastije Song i dinastije Ming, do inovativnih veština 21.veka.

Železnička stanica Wuhan

Jedno od mesta koje sigurno treba da posetite je Wuhan Railway Station.

Ova železnička stanica je čvorište dizajnirana da rukuje sa 300 miliona putnika svakog dana. Osim železničke stanice, poseduje i višestruke sadržaje taksija, taksija, metroa i autobusa. Sagrađena 2010.godine jedno je od modernih arhitektonskih dostignuća. Krovovi šava su naklonjeni pod uglom od 45 stepeni da bi prikazali lisnate oblike.

slika zeleznicke stanice u wuhanu

Wuhan Greenland Centre

Još jedno dostignuće moderne arhitekture je ova zgrada sagrađena 2019.godine. Oblik taperinga, filet uglovi i vrh kupole izazivaju prirodni pritisak vetra ventilacije pored mehaničke iscrpljenosti vazduha i usisnih sistema. Fasada se sastoji od vertikalnih nerđajuće uglačanih čeličnih peraja i perforiranih aluminijumskih horizontalnih uređaja za senčenje sunca koji se brinu o insolaciji na tornju tokom celog dana.

Važna karakteristika tornja su njegovi zeleni pristupi sa 51% uštede energije kroz efikasan sistem osvetljenja, vodoinstalaterske fiksatore niskog protoka, ponovnu korišćenje sive vode, automatske senzore za dnevnu svetlost itd.

slika gradjevine greenland centar u wuhan

Yellow Crane Tower

Sada jedan primer drevne arhitekture. Sagrađen u periodu Tri kraljevstva 223.ad

Takođe poznat po:

  1. Prvi sprat svih reka i planina na svetu
  2. Najlepši prizor na svetu
  3. Čuvena pesma „popni se na žuti toranj ždrala“ pesnika dinastije Tang Cui Hao.

Ždral – simbolizuje povoljnost i mir i dugovečnost. Ova drevna kula ima strukturalni skelet od 72 stuba, sa 60 iskrivljenja koja se prostiru ka spolja. Krov je napravljen od više od 100.000 žutih glaziranih pločica. Originalni toranj je napravljen od drvenih postova i imao je otpornost na zemljotrese.

Danas su, u svrhu konzervacije, izvršene mnoge promene na tornju, umesto drveta, korišćen je beton, prvobitno troslojna zgrada je pretvorena u zgradu od 5 koja ima različita značenja u Feng Šuiju, u zgradi je postavljen lift za besplatan pristup barijerama i ceo kompleks je rekonstruisan jedan kilometar dalje od prvobitnog mesta.

Han Show Theatre

Sagrađen 2014.godine i izgrađen je specijalno za predstavu na vodi. Cilindrična zgrada je široka 100 metara i visoka 100 metara (podrum do visine). Oblik zgrade i njen tretman fasade podsećaju na kineski fenjer. Zgrada je podržana stubovima dužine 21 metar koji predstavljaju kićanke fenjera. Spoljašnjost je obavijena sa 800 tona kružnih i ukrštajućih čeličnih greda.

Kablovske mreže koje se kopkaju oko strukture okvira podržavaju 18.000 diskova sa crvenom bojom aluminijumske legure uklopljene sa crvenim LED-ovima pod nazivom Bi-diskovi.

Institute of New Energy, Wuhan

Sagrađen 2013.godine.To je neto zgrada visoka 140 metara u kojoj se nalaze kancelarije, a lisnate blokove čine laboratorije. Gornji deo cveta sastoji se od solarnih panela i tehnologija za berbu kišne vode, dok pistil ima snažnu turbinu koja proizvodi struju vetra.

Stabljika zgrade izaziva efekat steka izbacivanjem toplog vazduha i ulivanjem svežeg hladnog vazduha, pa samim tim promoviše prirodnu ventilaciju. To je prva zgrada na svetu koja je dobila izuzetan BREEAM rejting.

Institut energije u wuhanu

Baotang Temple

Sagrađen Song State (420-479), je primer drvne arhitekture i jedno od najbitnijih kulturnih građevina u Wuhanu. Poznata je po zvonima – dva ogromna gvozdena zvona iz perioda dinastije Song State (1127-1279), i paru lavova uklesanih na kamenu iz ranog perioda dinastije Ming (1368-1644).

Ovaj tradicionalni kineski budistički hram obuhvata Veliku salu, dvoranu za meditaciju i dvoranu Abots.

Related Posts